אם אתם הורים לילדים צעירים או מתבגרים שאוהבים פאזלים כמותכם – זכיתם 😊 זה תחביב כיפי ומגבש ליהנות ממנו יחד עם ילדך. אבל במיוחד כשמדובר בילדים, להרכבת פאזלים ישנה תועלת וחשיבות רבה לטווח הארוך. מומחים רבים מסבירים כי כאשר ילד מרכיב פאזלים להנאתו, הוא מפתח מגוון מיומנויות, בין אם הוא מודע לכך ובין אם לא.
מומלץ לעודד ילדים לשחק בפאזלים מגיל צעיר מאוד. לילד בגיל שנה, יתאים פאזל של 4 חלקים גדולים. ילד בן 3 יכול כבר להתנסות בפאזל של 16-20 חלקים, כשאתם משגיחים מהצד. וככל שעולה הגיל – הגדילו את מספר החלקים בהדרגה.
יתרונות הפאזלים לילדים
פאזל מלמד את הילדים על המושג "שלם", שבו כל חלק הוא שבריר מתוך התמונה הגדולה. הרכבת פאזל מגיל צעיר מסייעת לפתח מיומנויות בסיסיות כגון זיהוי צורה, סבלנות, ריכוז, הגדרת יעדים ועוד. לפניכם כמה ממעלות הרכבת הפאזלים לפעוטות וילדים, על קצה המזלג:
מיומנות מוטורית
הרכבת פאזל כוללת תנועות קטנות בפרק כף היד, באצבעות ובידיים. השרירים בגילאים הצעירים זקוקים להרבה תרגול של אחיזה והנעה של חפצים קטנים באופן מדויק. הרכבת פאזל היא תרגול מעולה לכך. פאזל גם מאלץ פעוטות להשתמש באחיזת הצבת, בה ייעזרו בעתיד כדי להחזיק עיפרון. עוד תרגול מעולה הוא הדיוק הנדרש בהתאמת החלקים זה לזה.
תיאום עין-יד
על ילדים רכים לפתח מיומנות של תיאום בין העין לפעולת היד. הרכבת פאזלים היא תרגול מצוין לצורך כך: על הילד להניע את החלקים בזהירות למקומם. ראשית הוא יבחן את המקום המדויק בעיניו, ואז יביא לשם את החלק.
שיפור הריכוז
מומחים להתפתחות ילדים טוענים שילד יכול להתרכז במשימה בדקות בין פי 2 ל-5 לגילו. כלומר: ילד בן שלוש יכול להתרכז למשך 6 עד 15 דקות, וכן הלאה.
פאזלים הם משחק נהדר עבור ילדים המסייע לשפר את יכולת הריכוז ולעבוד על משימה אחת, ללא הפרעה. אך חשוב לבחור פאזל המתאים לגילם: שכן אם המשימה קשה מדי, הם עלולים לאבד סבלנות במהירות ולוותר. מאידך, פאזל קל מדי לא יהווה להם אתגר שיגביר את המיקוד והסבלנות.
לימוד צורות
פאזלים מסייעים לפעוטות להבחין בין צורות כמו עיגולים, משולשים, מלבנים וריבועים, מה שמהווה את הבסיס לקראת לימוד אותיות ומספרים בהמשך.
תפיסה מרחבית
ילד לומד לזהות אילו חלקים ישתלבו יחד על ידי ניתוח הצורות והצבעים שלהם. עליו לסובב את החלקים כדי למצוא את המיקום הנכון. עם הזמן, הוא ילמד לעשות זאת במחשבה ולא רק על ידי ניסוי וטעיה. חוקרים מאוניברסיטת שיקגו מצאו כי ילדים בני 2-4 שהרכיבו פאזלים, שיפרו את כישורי התפיסה המרחבית שלהם הרבה יותר מאלה שלא.
שיפור הזיכרון
הרכבת פאזלים על ידי ילדים מפעילה את המוח ומועילה במיוחד לזיכרון לטווח קצר. כאשר ילד רואה חלק בצבע מסוים ונזכר שראה את הגוון הזה בחלק אחר, הוא מחבר בין שניהם – בראש ואז בידיו.
בנוסף, כאשר ילד מרכיב את אותו פאזל בפעם השניה, הוא לרוב כבר יזכור אילו חלקים מתאימים זה לזה. לכן מומלץ לתת לילדים להרכיב את אותו פאזל מספר פעמים, ולבחון את ההתקדמות שלהם.
שיפור הערכה עצמית
כולנו מכירים את תחושת הסיפוק בסיום הרכבת פאזל. על אחת כמה וכמה אצל ילדים, הגאים בכך שלקחו חלקים מבולגנים – והרכיבו מהם תמונה אחת שלמה ויפה. טבעי שירצו לקרוא לכם לראות, ולחלוק עמכם את ההישג.
כישורים חברתיים
כאשר ילד מרכיב פאזל בצוותא עם שותף, הוא מתרגל את כישוריו החברתיים. ההרכבה יחד עם חבר דורשת שיתוף פעולה ותקשורת ביניהם. גם אם יש מחלוקות בין השניים, וגם אם הילד מבקש עזרה מחברו – זה שיעור חשוב לחיים.
לסיכום:
עודדו את ילדיכם כבר מהגיל הרך לפתור פאזלים מותאמים לגילם. אך גם אם אתם קוראים את זה וילדיכם כבר מתבגרים – אף פעם לא מאוחר. עודדו אותם להצטרף אליכם בהרכבה. אם לא ירצו, אפילו הציעו להם להשלים את החלקים האחרונים שנותרו בפאזל שלכם (כן, החלק הכיפי ביותר…) ולרתום אותם למשימה. אולי במהרה תוכלו להפוך את הרכבת הפאזלים לחוויה משפחתית משותפת.
בסרטון – פאזלים לילדים: